Om du studerar på heltid är du normalt sett inte berättigad till a-kassa eftersom du inte anses vara tillgänglig för arbetsmarknaden. Det finns dock undantag som gör det möjligt:
Om du studerar på deltid kan du vara berättigad till a-kassa om du uppfyller följande kriterier:
Kontakta din a-kassa eller Arbetsförmedlingen för att få rådgivning i vad som gäller för just din situation.
Om du får ersättning på heltid, alltså 100 procent, kan du inte få studiemedel för samma period. Om du däremot får ersättning på 50 procent går det i vissa fall att kombinera med studiemedel på 50 procent.
Vissa program som är arrangerade eller godkända av Arbetsförmedlingen kan ge rätt till a-kassa. Dessa kan inkludera yrkesinriktade studier som är en del av en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Arbetsförmedlingen kan erbjuda stöd och vägledning om hur du kan kombinera studier med a-kassa.
Om du blir arbetslös direkt efter att du studerat klart kan du ha rätt till ersättning om du uppfyller ett arbetsvillkor, alltså att du har arbetat i ett specifikt antal månader innan studierna. Det som avgöra antal månader är om du har fyllt 25 år eller inte när studierna avslutades.
Att vara medlem i a-kassan även när man har ett arbete är som att investera i sin egen trygghet inför framtiden. Arbetsmarknaden är oförutsägbar, och om du plötsligt skulle stå utan jobb ger a-kassan en grundläggande ekonomisk säkerhet genom ersättning vid arbetslöshet. För många i Sverige är detta en självklar del av deras skyddsnät – ett skydd som inte bara ger lugn i en osäker tid, utan också hjälper dig att landa på fötter.
För säljare, där arbetsvillkoren ofta kan förändras beroende på marknadsläget, blir Säljarnas a-kassa särskilt värdefull. Säljarrollen är ofta kopplad till fluktuerande provisioner och varierande anställningar, och i dessa situationer är det viktigt att ha tillgång till professionell vägledning och hjälp med förhandlingar.
Om du fått ersättning från a-kassan som du inte är berättigad till kan det leda till att du blir återbetalningsskyldig. Det kan vara på grund av att du har lämnat felaktiga uppgifter eller underlåtit att informera om förändringar som påverkar din rätt till ersättning. Det gäller även om den felaktiga utbetalningen istället var ett resultat av att a-kassan räknat fel och du upptäcker eller rimligen borde ha upptäckt det.