De regler som tillämpas när någon blir vräkt från sin bostadsrätt är 4 kap. Bostadsrättslagen vilken reglerar grunder för vräkning, processen och bostadsrättshavarens rättigheter. Bostadsrättslagen reglerar även bostadsrättsföreningens ansvar och åtgärder vid vräkning.
För att bli vräkt krävs det att bostadsrättshavaren har brutit mot sina åtaganden och, trots efter att ha mottagit en skriftlig anmodan, inte rättar sig efter varningen. Det kan vara någon av följande:
Vid vräkning förlorar personen rätten att bo i lägenheten och kan också riskera att förlora sin ekonomiska insats i bostadsrätten.
Bostadsrättsföreningen ansvarar för att hantera försäljningen av en bostadsrätt som vräks. Detta genomförs vanligtvis med hjälp av en exekutiv auktion organiserad av Kronofogdemyndigheten. Försäljningen syftar till att täcka eventuella skulder och obetalda avgifter som bostadsrättshavaren har till föreningen. Det kan inkludera kostnader för juridik, vräkning och eventuella renoveringar av lägenheten. Vid en tvångsförsäljning av bostadsrätt tillämpas bestämmelserna i utsökningsbalken.
Efter att skulderna kopplade till vräkningen är reglerade överförs eventuellt återstående belopp till den tidigare bostadsrättshavaren. I vissa fall kan det dock finnas skulder hos Kronofogden som måste betalas av innan den tidigare bostadsrättsinnehavaren får några pengar.