Föräldraledighet

Föräldraledighetslagen reglerar dina rättigheter att vara ledig från arbetet för att ta hand om ditt barn. Alla föräldrar har rätt till totalt 480 dagar med föräldrapenning, varav 90 dagar är reserverade för vardera föräldern och inte kan överlåtas. Under ledigheten är det inte tillåtet för arbetsgivaren att missgynna dig, och du har rätt att återgå till din tjänst när ledigheten är slut.

Läs Mer

Skillnader mellan mammaledighet och pappaledighet

Mammaledigheten är en del av föräldraledigheten som enbart gäller mödrar i samband med barnets födsel och omfattar minst två veckor enligt lag. Pappaledighet, å andra sidan, inkluderar de dagar som är öronmärkta för den andra föräldern. Båda föräldrarna uppmuntras att ta lika ansvar för barnets vård.

Uppsägning under föräldraledighet

Att bli uppsagd under föräldraledigheten kan ske, men det finns starka lagar som skyddar dig. Diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen tillsammans säkerställer att arbetsgivare inte får fatta beslut som missgynnar dig på grund av din ledighet.

Arbetsgivarens skyldigheter

En arbetsgivare får inte säga upp en anställd på grund av föräldraledighet. Om uppsägning sker måste arbetsgivaren kunna visa att uppsägningen grundar sig på sakliga skäl, som exempelvis arbetsbrist. I sådana fall har arbetstagaren rätt till samma uppsägningsvillkor som om denne inte varit föräldraledig.

Arbetstagarens rättigheter

Som föräldraledig är du skyddad enligt diskrimineringslagen. Om du upplever att din arbetsgivare missgynnar dig på grund av din föräldraledighet kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att få hjälp. Du har även rätt till ersättning om arbetsgivaren brutit mot reglerna.

Semester och föräldraledighet

Hur föräldraledigheten påverkar din semester är en viktig fråga att ha koll på. Semesterlagen samverkar med föräldraledighetslagen för att skydda ditt intjänande av semesterdagar under en viss tid av din ledighet.

Är föräldraledighet semestergrundande?

Enligt semesterlagen är föräldraledighet delvis semestergrundande. Du tjänar in semesterdagar under de första 120 dagarna av föräldraledigheten för ett barn, och för ensamstående föräldrar gäller upp till 180 dagar. Det är viktigt att hålla koll på när dessa dagar infaller för att planera din semester effektivt.

Så påverkas din semesterintjäning

När du är föräldraledig kan det påverka hur många semesterdagar du har rätt till. Om du tar ut föräldrapenning på deltid kan semesterdagarna fördelas proportionerligt. För att undvika missförstånd är det en god idé att i förväg kontrollera hur ledigheten påverkar ditt semesterintjänande hos din arbetsgivare.

Tips för att få ut semester under föräldraledighet:

  • Ta reda på hur din arbetsgivare beräknar semesterdagar för deltidsledighet.
  • Dokumentera din ledighetsplanering för att säkerställa korrekt semesterintjänande.
  • Planera föräldraledigheten så att den inte påverkar högsäsongen för semesterdagar.

Föräldraledighet med rörlig lön

Att vara föräldraledig med rörlig lön kräver noggrann planering och förståelse för vad som gäller. För anställda som har provisionsbaserad inkomst eller andra rörliga ersättningar är det viktigt att veta hur dessa beräknas under ledigheten.

Hur regleras provisionsbaserad lön?

För anställda med rörlig lön, såsom provision, kan föräldraledighet vara särskilt komplicerad. Oftast regleras detta i kollektivavtal, där det anges hur mycket föräldralön du kan få under ledigheten. Om du är osäker på hur detta fungerar bör du rådfråga din arbetsgivare eller fackförbund för att undvika överraskningar.

Tips för att förhandla under föräldraledigheten

Innan du går på föräldraledighet är det klokt att ha en tydlig överenskommelse om hur din rörliga lön ska beräknas. Här är några tips:

  • Diskutera med din arbetsgivare om ett genomsnitt av tidigare provisioner kan användas som grund.
  • Kolla om kollektivavtalet innehåller särskilda regler om rörlig lön under föräldraledighet.
  • Dokumentera alla överenskommelser skriftligen för att undvika tvister.