Provanställning – Så fungerar det

Provanställningar är strikt reglerade enligt svensk arbetsrätt för att säkerställa rättvisa och trygghet för båda parter. Syftet är att ge arbetsgivaren möjlighet att pröva den anställdes kompetens.

Som längst får en provanställning pågå i 6 månader. Den övergår sedan till en tillsvidareanställning om inget görs. En provanställning kan avslutas när som helst av båda parter utan att någon grund till beslutet behövs. Två veckor uppsägningstid gäller som standard.

Läs Mer

Lagen om anställningsskydd (LAS)

Enligt LAS (Lagen om anställningsskydd) har arbetsgivaren rätt att använda provanställning som en tidsbegränsad anställningsform. Den maximala längden är sex månader. Det är dock viktigt att förstå att provanställningen automatiskt övergår till en tillsvidareanställning om arbetsgivaren inte agerar innan prövotidens slut.

Övergång till fast anställning

Om arbetsgivaren vill avsluta provanställningen måste det ske innan de sex månaderna är över. Annars betraktas anställningen som tillsvidare. Detta skapar en tydlig struktur för båda parter och säkerställer att arbetstagaren inte lämnas i osäkerhet.

Fördelar med tydliga tidsgränser:

  • Skapar trygghet för arbetstagaren.
  • Förhindrar långvariga osäkra anställningsformer.
  • Ger arbetsgivaren en tydlig tidsram för utvärdering.

Läs om vad som gäller vid övergång från provanställning till tillsvidare.

Rättigheter och skyldigheter för arbetstagaren

Även under en provanställning har arbetstagaren rättigheter och skyldigheter. Att känna till dessa kan hjälpa till att undvika missförstånd och säkerställa en god relation mellan parterna.

Uppsägning under provanställning

Under provanställningen kan anställningen avslutas utan att parterna behöver ange skäl. Det är dock viktigt att arbetsgivaren ger besked i rimlig tid. Detta skapar en rättvis process för arbetstagaren.

Situationer som påverkar uppsägning:

  • Bristande prestation från arbetstagaren.
  • Omstrukturering hos arbetsgivaren.
  • Oenighet om arbetsförhållanden.

Skydd för arbetstagare enligt svensk lag

Arbetstagare är skyddade mot diskriminering och oskäliga villkor även under provanställningen. Exempelvis får arbetsgivaren inte avsluta anställningen på grund av personliga skäl som graviditet eller sjukdom. I praktiken görs det ändå i vissa fall och som arbetsgivare kan det vara lättare att komma undan eftersom man inte behöver uppge något skäl till att avsluta provanställningen.

Vanliga frågor

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna för att hjälpa både arbetsgivare och arbetstagare att få klarhet i vad som gäller.

Kan en provanställning förlängas?

Nej, enligt LAS är det inte tillåtet att förlänga en provanställning. Om arbetsgivaren är osäker kan det vara aktuellt att överväga andra anställningsformer för att skapa en längre utvärderingsperiod.

Vad händer om provanställningen avslutas i förtid?

Om provanställningen avslutas i förtid måste arbetstagaren informeras inom rimlig tid. I vissa fall kan en uppsägningstid gälla, vilket beror på det specifika anställningsavtalet eller kollektivavtalet.